Grădini de iarnă

Grădinile de iarnă, sau verande acoperite, sunt extensii din sticlă și aluminiu (sau PVC) ale casei. Grădinile de iarnă sunt formate dintr-un luminator cu un număr mai mic sau mai mare de fețe, susținut de pereți transparenți realizați din tâmplărie de aluminiu sau PVC. Grădinile de iarnă sunt astfel concepute pentru a extinde zona de locuit și pentru a permite luminii naturale să deschidă spațiul.

Grădinile de iarnă pot fi construite în diverse combinații, cu panouri fixe de susținere a luminatorului sau cu uși glisante, acoperite cu luminator sau cu panouri retractabile din sticlă. În orice formă, grădinile de iarnă aduc lumina naturală în incinta clădirii, aducând natura mai aproape.

Particularități

Grădinile de iarnă sunt construcții complexe din tâmplărie de aluminiu sau PVC, ce prelungesc spațiul de locuit în afara casei. Grădinile de iarnă au o structura portantă realizată cu sticlă termoizolantă în două straturi sau trei (tripan), susținând un luminator. Luminatorul are cel puțin un strat de sticlă securizată, din două, și un sistem de canale de scurgere protejate de o garnitură, pentru a direcționa apa infiltrată înapoi în exterior și pentru a evita condensul.

Pentru Grădinile de iarnă pot fi folosite diverse tipuri de geam și pelicule ce controlează coeficientul fluxului de căldură prin insolație, astfel încât un coeficient mai mic permite trecerea unei cantități mai mici de căldură în casă, în timp ce un coeficient mai mare permite trecerea unei cantități mai mari de căldură, putându-se totodată obține și un efect de seră. Efectul de seră asigură o temperatură ridicată chiar și pe timpul iernii, în ciuda părerii generale conform căreia suprafețele vitrate mari sunt ineficiente termic.

Izolarea termică se obține prin tipul de geam folosit, gazul inert dintre geamuri, pelicula Low-E sau 4season care ajută la obținerea unui indice scăzut de transfer termic (între 0,6 și 1,1) reducând astfel pierderile de căldură cu 75% față de geamul normal și cu 40% față de geamul termoizolant clasic, cunoscut sub numele de termopan.

Deși grădinile de iarnă au suprafețe vitrate generoase, folosirea geamului securizat sau a celui laminat le conferă un grad ridicat de securitate. În plus, în funcție de suprafața vitrată grosimea geamului diferă, fiind calculată în funcție de tipul de sticlă și profilul tâmplăriei. Pentru grădinile de iarnă se folosește în general geam de 6, 8 sau 10 mm, personalizarea folosind la maximum calitățile materialelor și proprietățile lor pentru eficientizarea proiectului.


Avantajele grădinilor de iarnă

  • Lumină naturală și izolare termică;

  • Rigiditate și rezistență la torsiune;

  • Stabilitate ridicată a structurii portante;

  • Timp scurt de montare folosinduse o structura ușoară;

  • Rezistență în timp și mentenanță minimă;

  • Reducerea costurilor energetice prin economia de electricitate și păstrarea căldurii prin efect de seră.

ADRESA

Sos. Bucuresti, Nr. 215

Loc. Ciorogirla, Ilfov 077055